Firkantperiklum

Firkantperiklum
Norsk navn: Firkantperiklum
Latinsk navn: Hypericum maculatum
Familie: Perikumfamilien
Farge: Gul

Høyde i cm: 20 - 100
Frø pr gram: 12 000
Naturlig voksested: Tørre bakker

Blomstringsmåned: Juli - september
Varighet: Flerårig

Beskrivelse:
Navnet firkanperikum skriver seg fra det forhold at arten har 4 ribber oppover den stive, glatte stengelen.  Bladene er avlange, nettnerva og motsatte, og bare med få og lite tydelige lyse prikker.  Firkantperikum vokser ofte i enger, tørre bakker og skogkanter, gjerne på skrinn, kalkfattig jord..

De fleste kjenner nok til perikumartene, for de er relativt utbredt.  De gule blomstene kan minne litt om engsoleie, men har tynnere og ikke så glinsende kronblad, og plantene som helhet er ulike.  Perikum-artene har for øvrig langt flere blomster samlet i blomsterstanden enn engsoleia.  Blomstringsperioden er fra juni til september.  Typisk for perikum-artene er at de har lyse prikker (gjennomskinnelige oljekjertler) i bladene og svarte prikker (harpikskjertler) i beger- og kronbladene.

Perikum-artene har i lang tid blitt brukt som brennevinskrydder, de gir en dyprød farge til brennevinet.  Spesielt er det prikkperikum som har blitt brukt, og denne arten har fått mange ulike navn, bl.a. Johannesurt.  Det er dette Ulf Lundell synger om i sin vise Öppna landskap (där brenner jag mitt brännvin själv, och kryddar med Johannesört).

Artene er flerårige, med opprette 20 - 80 cm lange stengler, som også kan være utoverliggende og rotslående nederst.
Comments